Greenkeeper hoeft niet te golfen
TEKST EN FOTO'S: ANDY HOUTKAMP
Precies op de afgesproken tijd komt er een buggy met man aanrijden. Eigenlijk precies zoals je je een buitenmens voorstelt. Woeste baard, soort van overall, grote, zware, vieze schoenen en een brede glimlach om de mond. Nadat Rob Stegeman, de hoofdpersoon in dit verhaal, en ik handen hebben geschud gaat hij aan mijn grote ronde tafel zitten. Aangezien mijn koffieapparaat stuk is moet hij het met een kopje thee doen, hetgeen geen beletsel is. Het werkt spraakwaterval bevorderend want de komende vijf kwartier ontspint zich een gesprek over zijn huidige liefde, overigens tweede naast zijn vrouw, de golfbaan van de Golfresidentie.
Na 21 jaar bij Dorhout Mees te hebben gewerkt, de golfbaan die ooit zo mooi en groot was en nu een klein baantje tussen zonnepanelen is geworden, kwam Stegeman voor SBA op de Golfresidentie, Openbare Golfclub Dronten en de Parkresidentie terecht. Tussendoor nog 3,5 jaar als teeltspecialist gewerkt bij lelieteler Bredefleur in Luttelgeest. De man uit Biddinghuizen kende Dronten uiteraard wel, zijn vrouw komt er vandaan, maar de GRD was nog beetje onbekend terrein. Zelf heeft hij in het verleden een klein beetje gegolfd, maar 2 hernia’s maakten aan deze hobby een einde.
Sinds half 2023 werkt hij op de GRD en is ook gedeeltelijk verantwoordelijk voor de Openbare Golfbaan Dronten, onze buurman. Vanaf het moment dat hij begon is de natuur wel erg vreemd en naar gaan doen voor mensen die een golfbaan moeten onderhouden, de mannen van SBA. Dan weer een tijd veel te droog en dan weer te nat is om gek van te worden. En jij moet maar zorgen dat de baan open blijft en goed speelbaar is. Zo weet hij exact de datum van 12 oktober te benoemen. Dat was de eerste dag van een lange, natte periode. Hij weet precies hoeveel water er in de tijd van half oktober tot het eind van het jaar is gevallen. Op de momenten dat zelfs de greenkeepers er moedeloos van werden zeiden ze maar tegen elkaar dat het ooit toch wel eens droog zou worden.
In de periode dat ook de machines de baan niet in kunnen worden de klussen in de woonwijk aangepakt want de greenkeepers vervelen zich nooit. Maar het afgelopen jaar was wel heel extreem. Er zijn wel eerder natte periodes geweest maar zoals de afgelopen tijd heeft nog niemand het meegemaakt. Het water stond erg hoog, maar gelukkig niet dermate dat het problemen zou kunnen opleveren voor de wijk.
Rob Stegeman
Baanonderhoud
Na inventarisatie van de baan waren hem drie dingen opgevallen. De bunkers waren slecht, het buggypad was niet zoals het behoorde te zijn. Eigenlijk zou er een lading nieuwe schelpen moeten komen, maar door de natheid zijn die ook schaars en dus duur. Derde punt voor Stegeman is dat het onderkomen van de greenkeepers niet geweldig is, in ieder geval niet zoals hij gewend was bij Dorhout Mees, maar je kunt niet alles hebben, aldus de nuchtere Biddinghuizer.
Op dit moment ligt de baan er nog niet geweldig bij. De greenkeeper benadrukt dat ook zij er graag alles aan doen om het zo goed mogelijk te laten zijn. "Natuurlijk willen wij meer en beter. Zo gaan we de drainage op de voorgreens verbeteren zodat het water beter wegloopt. Daarnaast zou het leuk zijn als de baan nog spannender en spectaculairder wordt, maar dat wil elke golfbaan. Zo mooi en goed mogelijk zijn. Vergeet ook niet dat toen wij nog open waren een baan als Almeerderhout al een tijdje dicht was. Natuurlijk willen wij 365 dagen per jaar open zijn". "Dat is onmogelijk, maar je kunt er wel naar streven. En als we dan dicht moeten dan vinden we dat net zo vervelend als de spelers die hun hobby niet kunnen beoefenen". Samen met VvE afgevaardigde Bob Raadjes wordt er regelmatig gekeken wat er allemaal verbeterd kan worden en daar zijn ze beiden blij mee.
Wat betreft wensen zijn er nog wel een paar dingen. Van de greenkeepers uit zo veel mogelijk uniformiteit op de greens. Dat niet de ene sneller loopt dan de ander. Voor de kenners, hier hebben we een stimp van 7 à 8. Op de echte professionele banen is die boven de 10,. Om dat te bereiken heb je meer en betere apparatuur nodig en dat kost, zoals alles, veel geld. Het zou ook helpen als we een goed aanspreekpunt hebben wat betreft het golfen. Niets ten nadele, benadrukt Stegeman, van het clubhuis, maar meer kunnen kijken naar groepen die gaan komen, of evenementen zou prettig zijn. Het moet toch ook mogelijk zijn om meer groepen hier naartoe te halen. Maar daar moet je plannen voor maken, net als voor een businessclub. Tenslotte meldt Stegeman dat hij blij is om het begrip dat de meeste mensen tonen en dat hij altijd open staat voor communicatie, op welk gebied dan ook. Na vijf kwartier rijdt de buggy weer weg, mij achterlatend met veel leuke en goede informatie die ik graag met u wilde delen.